•   |

Koshari - egyptské jedlo

Koshari - egyptské jedlo

 Koshari

 

Koshari je jedným z najpopulárnejších a najobľúbenejších tradičných jedál v Egypte. Jeho história siaha až do 19. storočia a má korene v rôznych kulinárskych tradíciách, ktoré sa stretli v Egypte počas tejto doby.

 

Pôvod: Koshari pravdepodobne vznikol v období, keď bol Egypt významnou obchodnou a kultúrnou križovatkou. Do krajiny prichádzali vplyvy z Indie, Stredomoria a Blízkeho východu. Šošovica a ryža boli dovezené z Indie, cestoviny z Talianska a paradajková omáčka z Blízkeho východu.

Koloniálny vplyv: V období britskej kolonizácie (1882-1952) sa jedlo stalo ešte viac rozšíreným a prispôsobilo sa miestnym chutiam a surovinám. Práve v tomto období sa Koshari stalo jedlom bežných ľudí, ktorí potrebovali lacné a výživné jedlo.

Súčasnosť: Dnes je Koshari považované za národné jedlo Egypta a nájdete ho na každom rohu v stánkoch s rýchlym občerstvením. Je symbolom egyptského pouličného jedla a je obľúbené medzi ľuďmi všetkých vrstiev pre svoju výdatnosť a cenovú dostupnosť.

Koshari je viac než len jedlo; je to súčasť egyptskej kultúry a histórie, ktorá spája rôzne vplyvy do jedného chutného a sýteho pokrmu. Ak by ste chceli s nami Egypt ochutnať, neváhajte. Celá ponuka TU>>> 

 

 

Recept na egyptské jedlo Koshari

 

Ingrediencie:

 

                  •               Ryža:

                                    1 šálka dlhozrnnej ryže

                                    2 šálky vody

                                    Soľ podľa chuti

                  •               Šošovica a cícer

                                    1 šálka hnedej šošovice a 1 šálka cíceru

                                    3 šálky vody na šošovicu a 3 šálky vody na cícer

                                    Soľ podľa chuti (môžete použiť i šošovicu či cícer v konzerve)

                  •               Cestoviny:

                                    1 šálka malých cestovín (napr. makaróny alebo vermicelli)

                                    Voda na varenie

                                    Soľ podľa chuti

                  •               Cibuľa:

                                    2 veľké cibule, nakrájané na tenké plátky

                                    Olej na vyprážanie

                  •               Rajčinová omáčka:

                                    2 lyžice oleja

                                    4 strúčiky cesnaku, nasekané

                                    1 plechovka (400 g) drvených paradajok

                                    2 lyžice paradajkovej pasty

                                    1 čajová lyžička mletej rímskej rasce

                                    1 čajová lyžička mletého koriandru

                                    1 čajová lyžička čili prášku (voliteľné)

                                    Soľ a korenie podľa chuti

 

Postup:

1.Ryža: V hrnci priveďte do varu vodu so soľou.Pridajte ryžu, šošovicu a cícer, znížte teplotu, zakryte a varte na miernom ohni, kým ryža, šošovica i cícer nie sú mäkké a voda sa neodparí. Ryžu, cícer i šošovicu môžete variť i zvlášť aby ste mohli potom tanier pekne ozdobiť jednotlivými vrstvami. 

2.Cestoviny: Uvarte cestoviny v osolenej vode podľa návodu na obale, sceďte a odložte stranou. Časť cestovín môžete orestovať na panvici s olejom pokým zhnedne, takto potom pridáte do ryže pri jej varení.

4.Cibuľa: Na panvici rozohrejte olej a smažte cibuľu, kým nie je zlatohnedá a chrumkavá. Vyberte a nechajte odkvapkať na papierových utierkach.

5.Omáčka: Na stredne veľkej panvici rozohrejte olej a pridajte cesnak. Smažte, kým nezavonia, potom pridajte drvené paradajky, paradajkovú pastu a koreniny. Duste10-15 minút, kým omáčka nezhustne. Pridajte soľ a korenie.

6.Servírovanie: Na veľký tanier alebo do misky vrstvite ryžu, šošovicu, cícer, cestoviny a vrch posypte vyprážanou cibuľou. Podávajte s paradajkovou omáčkou navrchu alebo servírovanú bokom.

 

Celá ponuka zájazdov do EGYPTA  TU>>>  

Newsletter

Odoberajte naše novinky