•   |

Chuť Sicílie

Mancia di sanu e vivi di malatu. (Jedzte s chuťou, ale pite s mierou.) Sicílske príslovie.

Chuť Sicílie

Tradičné jedlá, ktoré by ste si nemali  na Sicílii nechať ujsť.

 

Sicílska kuchyňa je veľmi pestrá a je zmesou rôznych kultúr, ktoré sa v minulosti v krajine objavili (talianska, grécka, španielska, arabská, francúzska ba dokonca africká). Veľkú rolu zohráva aj umiestnenie ostrova v Stredozemnom mori a miestna klíma. Jedlá sú väčšinou ľahké a osviežujúce. V miestnej gastronómií sa často využívajú citrusy. Sicília je považovaná za citrusový raj. Citrón nájdete na rôznych suveníroch, ktoré Vám tento očarujúci ostrov budú pripomínať i doma.  Ochutnať tak môžete citrónové sorbety, likéry s citrusovou príchuťou, kandizované pomaranče alebo čerstvé šťavy.


   





Skoro na každom kroku nájdete trhy či už s ovocím, zeleninou alebo morskými plodmi (najznámejšie trhy s morskými plodmi sú v Catanii a Palerme).  Letná atmosféra na Vás dýcha na každom kroku a množstvo reštaurácií či kaviarní Vás láka svojimi vôňami i chuťami. Stolovanie talianov je typické v kruhu rodiny, kde čas nehrá žiadnu rolu a stravovanie je tu tak povýšené na kulinársky zážitok spojený s oddychom v kruhu rodiny či priateľov. Na jedlo si Sicílčania dávajú čas a doprajú si i predjedlá a dezerty. Jedlo je pre nich spoločenskou udalosťou a príležitosťou na konverzáciu a zábavu.




   



 

 

Aká je teda typická kuchyňa Sicílie? Na čo sa  tu môžete tešiť?


Sicílska kuchyňa je jednoduchá, ľahká, nie však obyčajná.  Neodmysliteľne do nej patria morské ryby a neskutočne dobré sladkosti. Ochutnať môžete :


 

Caponata – dusené baklažány, paradajky, paprika a slúžia ako príloha 

Arancini – vyprážané karbonátky z mletého mäsa, ktoré tvarom a farbou pripomínajú pomaranč

Makaróny so sépiami, cestoviny s homárom

Špagety so sardelami – typické pre Syrakúzi

Cestoviny s morskými langustami – typické pre Trapani

Casciata- slaný nákyp z makarónov, mäsa, na tvrdo uvarených vajíčok, syra, hrášku a salámy

Peperonata – pripravuje sa z papriky, paradajok, cibule a olív

Pesce spada - Grilovaný steak z mečiara dusený na pomarančovej šťave

Maccheroncini con le sarde – makaróny so sardinkami, feniklom, píniovými orieškami, hrozienkami, šafránom a strúhankou
Cestoviny alla norma –cestoviny dochutené s baklažánom, paradajkami a fetou

Sfincione – miesta forma pizze, cesto je pomerne hrubé -   s paradajkami, cibuľou a niekedy ančovičkami.

Maccu - krémová polievka

Crocché - zemiakové krokety

Scaccia – tenký plochý chlieb, plnený rôznymi náplňami

Cipollina – typické pre Cataniu, slaný koláč naplnený cibuľou aj syrom



      




 Z morských plodov sa konzumujú predovšetkým chobotnice, mušle, krevety, ryby (najčastejšie dochutené čerstvými bylinkami, cesnakom alebo sa podávajú s olivami a kaparami)

 

Sladké jedlá


Cannoli Chrumkavý dezert, ktorý sa plní ricottou a po stranách sa obalí väčšinou v pistáciách

Cassata – sladký koláč

Frutta di Martorana – pečivo z marcipány je farbené a tvarované tak, aby sa podobalo skutočnému ovociu

Gelato - zmrzlina

Granita - sladký šľahaný ľad

Brioche con gelato –sladká brioška so zmrzlinou

Pan di spagna- piškótová torta pokrytá čokoládou, kandizovaným ovocím a s niekoľkými kvapkami likéru.






Nápoje


Neoddeliteľnou súčasťou miestnych obyvateľov je silná horká káva v malom poháriku. Tzv. espresso. Taliani sú kávou preslávení a bol by hriech, ich kávu neochutnať. 

Víno je tu jedným z najpopulárnejších alkoholických nápojov. Medzi najbežnejšie odrody patria Malvasia di Lipari, Frappato, Catarratto, Nero d'Avola, Cerasuolo di Vittoria, Sirah alebo Nerello Mascalese.

Najznámejšie silné a sladké vína Moscato a Marsala.

Grappa – je vínny destilát

Limoncello – citrónový likér

Amaro Averna – horký likér

Latte di mandorla – chladený nápoj z pomletých mandlí s vodou.








    










Newsletter

Odoberajte naše novinky