Tradičné jedlá, ktoré by ste si nemali na Sicílii nechať ujsť.
Sicílska kuchyňa je veľmi pestrá a je zmesou rôznych kultúr, ktoré sa v minulosti v krajine objavili (talianska, grécka, španielska, arabská, francúzska ba dokonca africká). Veľkú rolu zohráva aj umiestnenie ostrova v Stredozemnom mori a miestna klíma. Jedlá sú väčšinou ľahké a osviežujúce. V miestnej gastronómií sa často využívajú citrusy. Sicília je považovaná za citrusový raj. Citrón nájdete na rôznych suveníroch, ktoré Vám tento očarujúci ostrov budú pripomínať i doma. Ochutnať tak môžete citrónové sorbety, likéry s citrusovou príchuťou, kandizované pomaranče alebo čerstvé šťavy.
Skoro na každom kroku nájdete trhy či už s ovocím, zeleninou alebo morskými plodmi (najznámejšie trhy s morskými plodmi sú v Catanii a Palerme). Letná atmosféra na Vás dýcha na každom kroku a množstvo reštaurácií či kaviarní Vás láka svojimi vôňami i chuťami. Stolovanie talianov je typické v kruhu rodiny, kde čas nehrá žiadnu rolu a stravovanie je tu tak povýšené na kulinársky zážitok spojený s oddychom v kruhu rodiny či priateľov. Na jedlo si Sicílčania dávajú čas a doprajú si i predjedlá a dezerty. Jedlo je pre nich spoločenskou udalosťou a príležitosťou na konverzáciu a zábavu.
Aká je teda typická kuchyňa Sicílie? Na čo sa tu môžete tešiť?
Sicílska kuchyňa je jednoduchá, ľahká, nie však obyčajná. Neodmysliteľne do nej patria morské ryby a neskutočne dobré sladkosti. Ochutnať môžete :
Caponata – dusené baklažány, paradajky,
paprika a slúžia ako príloha
Arancini – vyprážané karbonátky
z mletého mäsa, ktoré tvarom a farbou pripomínajú pomaranč
Makaróny so sépiami, cestoviny s homárom
Špagety so sardelami – typické pre Syrakúzi
Cestoviny s morskými langustami – typické
pre Trapani
Casciata- slaný nákyp z makarónov,
mäsa, na tvrdo uvarených vajíčok, syra, hrášku a salámy
Peperonata – pripravuje sa z papriky,
paradajok, cibule a olív
Pesce spada - Grilovaný steak z mečiara
dusený na pomarančovej šťave
Maccheroncini con le sarde – makaróny
so sardinkami, feniklom, píniovými orieškami, hrozienkami, šafránom a strúhankou
Cestoviny alla norma –cestoviny dochutené
s baklažánom, paradajkami a fetou
Sfincione
– miesta forma pizze, cesto je pomerne hrubé - s paradajkami,
cibuľou a niekedy ančovičkami.
Maccu - krémová polievka
Crocché - zemiakové krokety
Scaccia – tenký plochý chlieb, plnený rôznymi náplňami
Cipollina –
typické pre Cataniu, slaný koláč naplnený
cibuľou aj syrom
Z morských plodov sa konzumujú predovšetkým chobotnice, mušle, krevety, ryby
(najčastejšie dochutené čerstvými bylinkami, cesnakom alebo sa podávajú
s olivami a kaparami)
Sladké jedlá
Cannoli – Chrumkavý
dezert, ktorý sa plní ricottou a po stranách sa obalí väčšinou
v pistáciách
Cassata –
sladký koláč
Frutta di Martorana – pečivo
z marcipány je farbené a tvarované tak, aby sa podobalo skutočnému
ovociu
Gelato - zmrzlina
Granita - sladký
šľahaný ľad
Brioche con gelato –sladká
brioška so zmrzlinou
Pan di spagna- piškótová torta pokrytá čokoládou, kandizovaným ovocím a s niekoľkými kvapkami likéru.
Nápoje
Neoddeliteľnou súčasťou miestnych obyvateľov je silná horká káva v malom poháriku. Tzv. espresso. Taliani sú kávou preslávení a bol by hriech, ich kávu neochutnať.
Víno je tu jedným z
najpopulárnejších alkoholických nápojov. Medzi najbežnejšie odrody
patria Malvasia di Lipari, Frappato, Catarratto, Nero d'Avola, Cerasuolo di
Vittoria, Sirah alebo Nerello Mascalese.
Najznámejšie silné a sladké vína Moscato a Marsala.
Grappa – je vínny destilát
Limoncello – citrónový likér
Amaro Averna – horký likér
Latte di mandorla – chladený nápoj z pomletých mandlí s vodou.